Waarom een schaamlipcorrectie?

Ondanks alle taboes rond de schaamlipcorrectie is ook deze ingreep een herstel naar ‘het normale’.
Bij sommige vrouwen zijn de kleine schaamlippen groter dan de grote schaamlippen. Dit kan naast een esthetische hinder ook last veroorzaken bij fietsen,  sporten, dragen van strakke kledij of bij het vrijen. Een schaamlipverkleining kan in deze gevallen een oplossing bieden.

Voor de ingreep (pre-operatief):

Grondige anamnese en klinisch onderzoek worden verricht door de chirurg tijdens het consult. Afhankelijk hiervan wordt de meest aangewezen techniek met u besproken, alsook de mogelijke complicaties.
Indien akkoord, worden voor de operatie, evenals erna, medische foto’s gemaakt.
De grootte van de aangepaste schaamlippen wordt samen met u bepaald zonder echter de biologische functie van de schaamlippen in het gedrang te brengen.

Ingreep:

De ingreep kan gebeuren onder lokale of algemene verdoving, naargelang u wenst.
De overtollige huid van de kleine schaamlippen wordt nauwkeurig uitgemeten, alvorens te exciseren. De wonde wordt in verschillende lagen gehecht met fijne oplosbare draadjes.
Een correctie van de buitenste of grote schaamlippen kan met eveneens worden gecombineerd. Het volume wordt aangepast door middel van lipofilling (vetinspuitingen) of liposuctie afhankelijk van de klinische presentatie.

Na de ingreep (postoperatief):

Paractamol volstaat meestal als pijnstiller.
Na de ingreep wordt er gevraagd zich gedurende minstens zes weken te onthouden van seksuele betrekkingen, paardrijden en fietsen of motorijden. De hechtingen zijn oplosbaar en moeten dus niet verwijderd worden. Douche, lokale antibiotica-zalf en een maandverband volstaan als nazorg.
De meeste zwelling is na 6 weken verdwenen. Het finale resultaat kan beoordeeld worden na 3 maanden.
Een labiaplastie heeft geen nadelige effecten op een eventuele latere vaginale bevalling.