Waarom een bilcorrectie?

Patiënten die vinden dat hun billen te klein of te plat zijn, kunnen een bilvergroting overwegen. Dit is een esthetische ingreep die de grootte en de vorm van de billen verandert. Dit kan gebeuren door middel van een prothese of lipofilling.

Naarmate men ouder wordt verliezen weefsels met relatief veel vet, zoals de billen, hun vorm en stevigheid. Billen kunnen daardoor gaan hangen. Soms is alleen de huid verslapt, maar ook de gehele bil kan verslapt zijn. Zeker na een gewichtsvermindering komt dit vaak voor. De hangbillen kunnen een negatief effect hebben op het zelfvertrouwen. Kleding zit niet meer mooi en u vertoont zich niet graag meer in het zwembad of op het strand. Als sporten en verstevigende crèmes onvoldoende resultaat geven, kan een billift uitkomst bieden.

Voor de ingreep (pre-operatief):

Grondige anamnese, klinisch onderzoek en metingen worden verricht door de chirurg tijdens het consult. Indien akkoord, worden eveneens foto’s genomen en een 3D scan uitgevoerd. Alzo worden de dimensies van de billen en eventuele asymmetrie met u besproken. Afhankelijk hiervan wordt de meest aangewezen techniek met u besproken, alsook de mogelijke complicaties.
Indien geopteerd wordt voor een bilaugmentatie met prothesen, wordt de vorm en de grootte van het implantaat voor de bilvergroting in samenspraak met de plastisch chirurg gekozen. Vooraf wordt ook bekeken waar de incisie zal gemaakt worden en waar de bilprothese best geplaatst wordt. Wij gebruiken steeds implantaten gevuld met vaste siliconengel. Deze protheses voelen zeer natuurlijk aan en kunnen niet lekken in geval van scheurtjes.
Indien voor lipofilling wordt geopteerd, wordt met u besproken waar het vet zal geharvest worden en wordt de techniek met het bodyjet systeem toegelicht.

Indien geopteerd wordt voor een billift wordt besproken waar het overtollige huid- en vetweefsel op de billen wordt verwijderd, waardoor de billen weer strak worden. Deze cosmetische ingreep wordt steeds vaker toegepast bij zowel mannen als vrouwen.

Indien u rookt, dient u 6 weken voor de ingreep te stoppen en dit aan te houden tot minstens 2 weken na de ingreep.
Daags voor de ingreep kan u zich wassen met een antiseptische zeep, bv chloorhexidine.

De ingreep:

De bilcorrectie gebeurt onder volledige verdoving en meestal via een dagopname. Bij de start van de ingreep wordt een dosis antibiotica toegediend.

Indien een bilvergroting met implantaat wordt uitgevoerd, wordt er ter hoogte van het staartbeen, tussen de billen een incisie gemaakt van gemiddeld 5cm. Het implantaat wordt langs deze snede ingebracht en tussen de bilspieren geplaatst, met rondere en vollere billen als resultaat. De wonde wordt in laagjes gehecht met oplosbare draad.

Indien een bilvergroting met lipofilling wordt uitgevoerd, wordt het bodyjet systeem gebruikt.
Het vet wordt meestal ter hoogte van de buik, flanken of binnenkant van de dijen weggezogen zoals bij een klassieke liposuctie. Om de cellen zo min mogelijk te beschadigen worden de vetcellen zo atraumatisch mogelijk geharvest via een speciaal daarvoor ontworpen systeem. Vervolgens wordt het vet gewassen via het gesloten systeem. De levende vetcellen worden gebruikt om terug in te spuiten. Dit gebeurt via zeer kleine gaatjes. Meestal wordt er een lichte overcorrectie verricht gezien er altijd wel wat ingespoten vet wegsmelt (30%) Het kan dus zijn dat er nog een tweede correctie nodig is.

Indien een billift wordt uitgevoerd, wordt de te reseceren huid en vetweefsel afgetekend en zorgvuldig verwijderd. Vaak kan het overtollige vetweefsel via een transpositie ook naar een meer gewenste plaats op de bil gebracht worden. De wonde wordt in lagen gehecht met oplosbare draad. Na de billift zijn de billen weer strak en hebben de billen, heupen en taille mooiere contouren.

Na de operatie (postoperatief):

Na de bilcorrectie kunt u dezelfde dag nog naar huis onder begeleiding. De billen zullen gezwollen zijn en zwelling kan optreden. Mogelijks ervaart u een gespannen gevoel in het behandelde gebied, vermits de huid zich moet aanpassen aan de nieuwe omvang van de billen.
De eerste weken na de bilcorrectie wordt aangeraden om dag en nacht een soort steunende onderbroek (drukverband) te dragen. Draadjes kunnen na twee weken verwijderd worden.

Het is ook heel belangrijk om de billen de eerste 3 weken na de bilcorrectie niet te belasten. U mag gedurende 3 weken niet zitten. Slapen doet u best niet op uw rug. Tillen en sporten worden best vermeden gedurende 6 weken. Paracetamol volstaat meestal, indien u gedurende de eerste 2 dagen enige pijn zou ondervinden.
U kan het werk hervatten na 2 a 3 weken.
Preventieve antibiotica wordt gedurende 3 dagen voorgeschreven na de ingreep.
Het duurt ongeveer een jaar voordat de littekens tot rust zijn gekomen. In de eerste fase van de littekengenezing, adviseren we lokale druk dmv pleisters en eventueel siliconentherapie