Wat is De Quervain tendinitis?

de Quervain tendinitis is een ontsteking van slijmvliesbekleding van de tunnel waardoor twee pezen van de duim lopen. Die tunnel of pees- schede bevindt zich waar de basis van de duim overgaat in de pols. Door de ontsteking zwelt het weefsel in de omgeving op. De schede of tunnel wordt daardoor nauwer en de pezen kunnen minder goed door de schede glijden.
De ontsteking wordt veroorzaakt door overbelasting van de pols. Dat gebeurt bij herhaaldelijk uitvoeren van bewegingen zoals grijpen of wringen. Daarnaast kan ook een trauma aan de pols of reuma de oorzaak zijn van de ziekte.
De Quervain tendinitis komt vaker voor bij jonge moeders door het uitvoeren van bewegingen van de pols die ze niet gewoon zijn en door hormonale veranderingen.
Pijn en zwelling aan de duimzijde van de pols zijn de meest voorkomende symptomen. Bewegingen van de duim of pols kunnen de pijn verergeren, voornamelijk bij grijpen of draaien. De pijn kan uitstralen naar de arm of de duim. Omdat er een zenuw over de peesschede loopt, kan er soms een voos gevoel ontstaan aan de rugzijde van de duim en wijsvinger.

De behandeling:

In het begin wordt er geprobeerd om de ziekte zonder operatie te behandelen. Dit kan door de uitlokkende bewegingen te vermijden. Een spalkje om de pezen te laten rusten en ontstekingsremmers kunnen voor verlichting zorgen. Soms wordt er cortisone in de peesschede gespoten om de zwelling en irritatie te verminderen.
Een operatie wordt uitgevoerd bij patiënten met ernstige klachten of bij weinig beterschap met de vorige behandeling. Tijdens de operatie wordt de peesschede geopend en wordt het geïrriteerde weefsel en de zwelling weggenomen.

Na de operatie (postoperatief)

Na de operatie is er gedurende enkele dagen een verband rond de pols. Kort na de operatie mag u de pols geleidelijk beginnen bewegen.
Na ongeveer 10 dagen wordt er een controle gepland om de hechtingen te verwijderen en de evolutie op te volgen.