Dr Muyldermans en Dr Van Genechten hebben een bijzondere expertise in de microchirurgie.
Microchirurgie is een onderdeel van reconstructieve chirurgie die toelaat om weefsel (bot, spier, vetweefsel, huid) te transplanteren van de ene zone van het lichaam naar de andere.

Het weefsel met de nodige structuren wordt samen met de bijhorende bloedvaten vrijgemaakt ter hoogte van van de donorplaats en dit met uiterste zorg om die donorplaats zo weinig mogelijk te belasten. De donorsite morbiditeit wordt tegenwoordig met perforatorflap-chirurgie geminimaliseerd.

De weefselflap wordt naar de receptorplaats gebracht en de bloedvaten, met diameter tussen 1 en 3 mm, worden onder de microscoop opnieuw tegen elkaar gehecht. Dit zorgt er voor dat het getransplanteerde weefsel van bloed en zuurstof kan voorzien worden (via de slagader) en dat het zuurstofarme bloed het weefsel (via de ader) ook weer kan verlaten.

Dr Muyldermans en Dr Van Genechten hebben voor het toepassen van deze technieken speciale opleidingen en cursussen gevolgd in binnen -en buitenland.

Microchirurgie speelt een belangrijke rol in uitgebreide multidisciplinaire reconstructies, handchirurgie en borstreconstructies in het bijzonder.

De nauwkeurigheid van dit type chirurgie, het oog voor detail en de voorzichtige behandeling van de weefsels extrapoleert naar de technieken van esthetische chirurgie, waar deze manier van werken evenzeer belangrijk is.