Littekens kunnen vaak heel storend zijn qua uitzicht en aanvoelen.

Littekengenezing is afhankelijk van vele factoren. Zo zal spanning en infectie een negatieve invloed hebben op de littekengenezing. De techniek van hechten, de richting van het litteken en de lokalisatie spelen eveneens een belangrijke rol. Littekens ter hoogte het borstbeen, schouders, rug en gewrichten hebben altijd een groter risico om breder te worden dan bijvoorbeeld littekens ter hoogte van het gelaat of hals. Doch veelal is littekengenezing genetisch bepaald en zal de ene persoon altijd betere of slechtere littekens maken dan de andere.
Een goede plastisch chirurg tracht steeds, door middel van nauwkeurige hechttechnieken, de uiteindelijke littekens zo weinig mogelijk zichtbaar te laten zijn.

Normale littekengenezing bestaat uit verschillende fasen. Zo zien we dat littekens, zowel extern als intern stugger, harder en roder worden gedurende de eerste 6 weken tot 3 maanden. Nadien komt de littekengenezing in een soort van plateaufase terecht om uiteindelijk na 12 tot 18 maanden tot rust te komen. Een litteken heeft dus zo lang de tijd nodig om te verbleken en soepel te worden.
Esthetische littekencorrecties zullen, tenzij om andere functionele redenen, pas chirurgisch gecorrigeerd worden na ongeveer 18 maanden. In tussentijd is het belangrijk om, vooral in de beginfase, lokale druk aan te brengen en de littekens te hydrateren, eventueel met siliconentherapie, afhankelijk van de dikte. Zolang dat het litteken rood ziet, is het belangrijk dit te beschermen tegen zonlicht en UV straling, bijvoorbeeld door het af te plakken of in te smeren met sunblock. Dr Muyldermans en Dr Van Genechten zullen steeds de littekengenezing opvolgen, en eventueel bijsturen, totdat deze voltooid is.

Vooral hypertrofische littekens (littekens die dikker en stugger zijn dan gemiddeld) moeten goed verzorgd en opgevolgd worden.
Keloid littekens (littekens die ongewoon buiten hun normale proporties treden) zijn moeilijkere problemen, omdat ze vaak de neiging hebben om terug te keren na chirurgische correctie. In extreme gevallen kan lokale bestraling (brachytherapie) een oplossing bieden.

Moeilijke littekens kunnen aangepakt worden met Z-plasties die de littekens onderbreken en nieuwere technieken zoals lipofilling hebben aangetoond dat ze stugge littekens ook met succes kunnen soepeler maken.

Wij adviseren dus steeds eerst lokale therapie dmv. druk, hydratatie, massage en siliconenapplicatie. Chirurgische esthetische correctie is pas aan de orde indien deze methoden na minstens 18 maanden niet voldoende beterschap hebben teweeg gebracht.