Waarom Lipofilling?

Indicaties voor lipofilling zijn het terug in volume brengen van de jukbeenderen en wangen. Ook kan het vet als filler gebruikt worden om rimpels en diepere groeven (zoals die van neus naar mondhoek) te vullen. Ook lipvergroting is mogelijk. Het grote voordeel is dat er dus ingespoten wordt met lichaamseigen materiaal. Dit sluit dus het risico op allergische reacties of vreemdlichaamreacties (zoals knobbelvorming) uit. Lipofilling kan ook ingetrokken littekens of onregelmatigheden (na een slecht uitgevoerde liposuctie of een ongeval) opvullen. Tegenwoordig doen we zelfs borstvergroting met lipofilling.

Hoe gebeurt een lipofilling?

Het vet wordt meestal ter hoogte van de buik, flanken of binnenkant van de dijen weggezogen zoals bij een klassieke liposuctie. Om de cellen zo min mogelijk te beschadigen worden de vetcellen zo atraumatisch mogelijk geharvest via een speciaal daarvoor ontworpen systeem. Vervolgens wordt het vet gewassen via het gesloten systeem. De levende vetcellen worden gebruikt om terug in te spuiten. Dit gebeurt via zeer kleine gaatjes. Meestal wordt er een lichte overcorrectie verricht gezien er altijd wel wat ingespoten vet wegsmelt (30%) Het kan dus zijn dat er nog een tweede correctie nodig is.

Lipofilling thv het gelaat wordt uitgevoerd met zeer kleine vetpartikels, zogenaamd microfat. Het vet wordt op een speciale manier behandeld om deze microfat partikels te bekomen.

Dmv sharp Needle Intradermal Fatgrafting (SNIF) kan het vet, dat vooraf gezuiverd en gefilterd werd, met een intradermaal naaldje rechtstreeks in de rimpels gespoten, waardoor de rimpel opgevuld wordt maar ook de huidkwaliteit verbetert. Een verdere uitpuring van dit concept is nanofat fatgrafting. Hierbij wordt het vet nog extra verdund, zodat het zoals bij mesotherapie met nog fijnere naaldjes direct onder de opperhuid kan gespoten worden in een dunne laag. Het doel is hier voornamelijk het verbeteren van de volheid van de huid en het verminderen van fijne oppervlakkige rimpeltjes.

Het ingespoten vet overleeft beter in de zones waar minder beweging is zoals wangen en jukbeenderen. Het vet in de lippen heeft een grotere kans op wegsmelten omdat door beweging ingroei van kleine bloedvaatjes wat moeilijker is.
Als er een lipofilling verricht wordt om grotere defecten te vullen moet de procedure soms in meerdere sessies gebeuren. De overleving van de vetcellen is immers afhankelijk van de hoeveelheid ingespoten vetweefsel en de aard van de receptorweefsels.
Als er veel vet moet geharvest worden wordt de ingreep best onder algemene verdoving verricht. Bij kleine hoeveelheden kan een lokale verdoving. De operatie is ambulant of in dagziekenhuis. Na de operatie zijn er weinig klachten, een beetje afhankelijk van de impact van de liposuctie. Voorlopig is er voor deze ingreep nog geen riziv-nummer voorzien en is er dus ook geen terugbetaling mogelijk.