Wat zijn fillers, hoe werkt het en wat is het verschil met spierverslappers?

FILLERS werken op een heel ander niveau dan spierverslappers en kunnen eerder aanzien worden als een vul product om groeven die ontstaan zijn door de zwaartekracht of huidbeschadiging of veelvuldige spiercontracties.

In onze praktijk wordt enkel gewerkt met niet permanent fillers aangezien de literatuur heeft aangetoond dat het gebruik van  permanente en semi-permanente fillers op langere termijn heel wat problemen kunnen veroorzaken.
De niet permanente filler is tevens van nature in onze huid en andere weefsels aanwezig en zorgt voor een goede hydratatie. De productie van lichaamseigen hyaluronzuur neemt echter af met de leeftijd waardoor de huid aan stevigheid verliest.

Fillers worden voornamelijk gebruikt ter hoogte van de nasolabiale plooien (de lachrimpels tussen neus en mondhoek), de rokerslijntjes rondom de mond, rimpeltjes ter hoogte van de kaken… Maar ook om de lippen te vergroten en correcties aan te brengen ter hoogte van de neus en de diepe groeven onder de ogen.

Hoe gebeurt een behandeling?

De filler wordt met een zeer fijne naald ingespoten. Voor bepaalde regio’s in het gelaat wordt gebruik gemaakt van een stompe canule. Het naaldje geeft soms een branderig gevoel wat verminderd kan worden met een verdovende crème op de huid. Dit is echter slechts zelden nodig. Bovendien is het zo dat in het huidige product wat verdovende stof aanwezig is waardoor de zone al snel verdoofd aanvoelt.
Zonodig wordt aangeraden om een tweetal weken na de behandeling opnieuw contact op te nemen met rechts om eventueel een kleine touch-up uit te voeren.

Dr. Muyldermans voert de nieuwste technieken van filler behandelingen uit gebaseerd op de MD-codes. Deze codes zijn recent beschreven om met behulp van nieuwe filler technieken een echte facial rejuvenation contouring te bekomen.
Door filler product op de juiste plaats, via deze codes, te injecteren kunnen we als het ware een “liquid facelift” effect bekomen met lifting en contouring waardoor de patiënt er minder vermoeid, boos of droevig gaat uitzien, en een verjongende en aantrekkelijkere look bekomt.
Deze technieken beogen een zeer natuurlijk verjongend resultaat. Echter deze resultaten kunnen maar bekomen worden indien we voldoende product kunnen gebruiken.
Dr. Muyldermans gebruikt hiervoor de veiligste, meest recente producten met duurzaamheid tot 1,5 jaar. Indien meerdere spuiten filler dienen geïnjecteerd te worden kan dit ook in verschillende fasen gebeuren om de kosten te spreiden.

Wat mag/moet ik doen na de injecties?

U mag na de behandeling de geïnjecteerde zones met een licht hydraterende crème masseren.

Wanneer kan ik resultaat verwachten en hoe lang blijven de resultaten behouden?

Het effect is dadelijk zichtbaar. Na de behandeling kan u activiteiten verderzetten. De filler trekt nog wat vocht aan in de 1e dagen na de behandeling. Daardoor zal er nog een beter effect zijn na een vijftal dagen. Wanneer een lip wordt behandeld kan deze soms een twee tot drietal dagen na de ingreep wat meer gezwollen zijn.
Afhankelijk van de behandelde zone blijft de filler 8 tot 15 maanden aanwezig. De duur van het resultaat is afhankelijk van het type filler dat is aangebracht en de injectieplaats. Het gewenste correctie niveau kan worden behouden door regelmatig injecties toe te dienen.

Onmiddellijk na de behandeling ziet de huid er identiek uit als voordien. Enkel een voorbijgaande lichte roodheid of zwelling ter hoogte van de injectieplaatsen kan zich voordoen. Zelden kan men ook vorming van een blauwe plek zien. Dit verdwijnt echter steeds binnen een aantal dagen en kan gemakkelijk gemaskeerd worden. De huid zelf voelt wat verdoofd aan als gevolg van de verdovende stof die gemengd is met de filler.

Zijn er risico’s of nevenwerkingen?

Zelden. Tijdelijke blauwe plekjes ter hoogte van de injectieplaats is de meest voorkomende nevenwerking, hoewel ook dit vrij zeldzaam is. De vorming van blauwe plekjes kan sterker voorkomen bij patiënten die aspirine of andere bloedverdunnende medicatie innemen. Indien mogelijk zouden deze producten moeten vermeden worden voorafgaand aan de behandeling. Aanwenden van ijs kan dit euvel voorkomen.
Aangezien het gaat om een niet permanente filler van natuurlijke oorsprong zijn zeldzame problemen behandelbaar of verdwijnen vanzelf naar grootte van enkele weken tot maanden.