Waarom een borstlifting?

Een borst bestaat voornamelijk uit een combinatie van klier- en vetweefsel. Het klierweefsel is meestal vrij stevig terwijl vetweefsel zachter en soepeler aanvoelt. Beide componenten kunnen doorheen de jaren veranderen waardoor het uitzicht van de borst ook zal evolueren. Het klierweefsel zal bijvoorbeeld veranderen bij de puberteit, zwangerschap, borstvoeding en na de menopauze. Het vetweefsel wordt beïnvloed door gewichtsveranderingen van de patiënt.

Naarmate de patiënte ouder wordt, zal het klierweefsel geleidelijk aan vervangen worden door vetweefsel. Hierdoor worden de borsten in de loop van de jaren wat slapper en zal er na mede door de zwaartekracht, een meer hangende vorm van de borst ontstaan. In de borst zelf zit er geen spierweefsel dus oefeningen om de borsten te vergroten of een vorm te verbeteren hebben geen zin. De enige manier om een doorhangende borst opnieuw te verstevigen is een borstlift.

Voor de ingreep (pre-operatief):

Grondige anamnese, klinisch onderzoek en metingen worden verricht door de chirurg tijdens het consult. Eveneens worden foto’s genomen en een 3D scan uitgevoerd. Alzo worden de dimensies van de borsten en eventuele asymmetrie met u besproken. Afhankelijk hiervan wordt de meest aangewezen techniek met u besproken, alsook de mogelijke complicaties.

Indien akkoord, worden voor de operatie, evenals erna, medische foto’s gemaakt.

Een pre-operatieve mammografie wordt aangeraden.

Indien u rookt, dient u 6 weken voor de ingreep te stoppen en dit aan te houden tot minstens 2 weken na de ingreep.

Daags voor de ingreep kan u zich wassen met een antiseptische zeep, bv chloorhexidine.

De operatie:

De ingreep gebeurt onder algemene narcose (door een erkende anesthesist), in uiterst steriele omstandigheden en volgens de nieuwste technieken. Voordat u in slaap wordt gebracht, zal de chirurg enkele belangrijke aantekenen aanbrengen. De juiste positie van de tepel wordt bepaald en het te verwijderen weefsel wordt uitgemeten. Indien de borsten eerder beperkt gelift worden, kunnen we het litteken beperken tot rondom het tepelhof en verticaal vanaf de onderrand van het tepelhof naar de plooi onder de borst (vertical scar). Echter, in de meeste gevallen is er een bijkomend horizontaal litteken in de plooi van de borst nodig (inverted T scar). Dit beoogt een driedimensionale shaping van de borst.

Indien er echter te weinig borstklierweefsel is zal er vaak een bijkomend implantaat (meer uitleg zie onder borstvergroting) moeten geplaatst worden om de borst te liften en te verstevigen.

Bij aanvang van de ingreep wordt een dosis antibiotica toegediend.

Na de ingreep (Post-operatief):

De eerste dag na de ingreep kan u het ziekenhuis verlaten. Paracetamol volstaat meestal, indien u gedurende de eerste 2 dagen enige pijn zou ondervinden.

Onmiddellijk na de operatie kan de gevoeligheid van de tepel veranderd zijn, dit normaliseert meestal na een 3 à viertal maand.

De eerste weken na de ingreep zal de borst vooral qua vorm bol zijn in het bovenste gedeelte. Na 6 weken neemt de borst meer zijn normale vorm aan. Het ronde bolvormige effect in de decolleté zal na verloop van tijd dus wat afnemen. Bijkomende implantaten en/of lipofilling kunnen de volle decolleté wel wat meer accentueren.

Een steunverband wordt aangelegd en blijft ter plaatse tot op de eerste controleraadpleging, binnen de week na de ingreep. Nadien kan u gedurende een zestal weken een steunbeha of sportbeha dragen.

Zware fysieke inspanning dient gedurende de eerste 6 weken vermeden te worden.

U kan het werk hervatten na 7 a 10 dagen.

Het duurt ongeveer een jaar voordat de littekens tot rust zijn gekomen. In de eerste fase van de littekengenezing, adviseren we lokale druk dmv pleisters en eventueel siliconentherapie