Weke delen defecten die ontstaan na trauma, kankerchirurgie of brandwonden zijn door middel van verschillende technieken te reconstrueren.

Reconstructieve chirurgie is nodig in gevallen waar secundaire wondheling niet mogelijk is of wenselijk is of in gevallen waar vitale of neurovasculaire structuren moeten bedekt worden.
Niet alleen de bedekking van defecten is een doel, tevens de functionaliteit van bepaalde te reconstrueren structuren is van belang.

Hiervoor volgen we de reconstructieve ladder die gaat van huidgreffen, over schuifplasties en gesteelde flappen naar vrije flappen (microchirurgische weefseltransplantaties).

Om een defect te reconstrueren moeten we namelijk ergens weefsel gaan halen. Indien mogelijk lenen we dit weefsel van nabijgelegen zones, doch we moeten de morbiditeit van de donorplaats zo laag mogelijk proberen te houden. Met microchirurgische vrije flap chirurgie en perforatorchirurgie hebben we tegenwoordig een groot arsenaal een reconstructieve opties.

Dr Muyldermans en Dr Van Genechten zijn speciaal opgeleid in de microchirurgie. Deze casussen zijn steeds zeer patient-specifiek. Daarom zal, na grondige anamnese en klinisch onderzoek, in overleg met de patiƫnt en het multidisciplinaire team steeds de beste reconstructieve techniek worden gekozen en in alle nauwkeurigheid worden uitgevoerd. Op voorhand wordt er door de chirurg steeds duidelijk uitgelegd wat de reconstructie precies inhoudt en wat de realistische verwachten kunnen zijn.