Waarom een bovenste ooglidcorrectie?

In de dagelijkse omgang hebben we voortdurend oogcontact met anderen.
Ogen zijn zeer gevoelig voor de gevolgen van de zwaartekracht en vochtophoping. Het zijn dan ook de ogen waar veroudering van ons gelaat het eerst opvalt.  Door verlies van elasticiteit van de weefsels krijgen onze ogen al vlug een ‘vermoeide blik’.

Ter hoogte van de bovenste oogleden doet zich meestal een verslapping van de huid voor. Hierdoor gaat het ooglid echt uithangen, soms zelfs tot aan de wimpers. De overschot aan huid zal, na grondige evaluatie, worden weggenomen. Ook het volume van de oogleden speelt een rol in het esthetisch aspect er van. Het vetvolume zal tijdens een bovenste ooglidcorrectie ook worden aangepast dmv reductie of augmentatie afhankelijk van het klinisch aspect.
De bovenste ooglidcorrectie gebeurt dus volgens de nieuwste technieken, zoals de recent beschreven 5-step upper blepharoplasty.

Voor de ingreep (pre-operatief):

Grondige anamnese en klinisch onderzoek worden verricht door de chirurg tijdens het consult. Afhankelijk hiervan wordt de meest aangewezen techniek met u besproken, alsook de mogelijke complicaties. Indien akkoord, worden voor de operatie, evenals erna, medische foto’s gemaakt.
Vanaf twee weken vóór de ingreep mag u geen medicatie meer innemen die aspirine bevat onder welke vorm ook. Dergelijke medicatie kan het bloed namelijk wat verdunnen, zodat het minder gemakkelijk stolt. Dat kan het nabloeden bevorderen. Ook ontstekingsremmers, hoge doses Vitamine E of grote hoeveelheden look kunnen dat effect hebben.
Rookstop wordt aangeraden 6 weken voor de ingreep.

Hoe gebeurt een bovenste ooglidcorrectie?

Kom zonder make-up naar de kliniek of breng het nodige mee om uw make-up ter plaatse te verwijderen. Ook vragen we u om die dag geen huidcrème te gebruiken en eventueel een zonnebril mee te brengen. Een bovenste ooglidcorrectie kan onder lokale verdoving uitgevoerd worden. Het littekentje valt precies in de ooglidplooi en is achteraf niet meer zichtbaar.
De overtollige huid en vetweefsel wordt verwijderd. de huid wordt gehecht met een fijn onderhuids draadje. Sterfstrips of weefsellijm worden nadien aangebracht.

Na de ingreep (post-operatief):

Na de ingreep bent u ongeveer een weekje geremd in uw normale sociale activiteiten. De meeste zwelling is al verdwenen na 3 à 4 dagen. Vaak is er een wat blauwe verkleuring door onvermijdelijke bloeduitstortingen. Deze zal samen met de zwelling snel verdwijnen.
De ogen kunnen wat gekoeld worden om de eventuele zwelling zoveel mogelijk te beperken. Net voor u naar huis vertrekt komt de chirurg controleren of er geen problemen zijn, daarna kan u naar huis gebracht worden. Zelf met de auto rijden is absoluut af te raden, omdat uw zicht onmiddellijk na de ingreep enigszins vertroebeld kan zijn. Thuis rust u best enkele uren met het hoofd iets hoger dan de romp. 
Op de oogleden brengt u een schoon kompresje aan, en daarop een plastic zakje gevuld met ijswater (ijsblokjes en water) of een speciaal oogverband. Leg nooit rechtstreeks ijs op uw oogleden. Vanaf de tweede dag is ijs niet meer aangewezen. Zware inspanningen en diep vooroverbuigen zijn niet toegelaten, omdat ze door toename van de bloeddruk nabloedingen kunnen veroorzaken.
Eén dag na de operatie kan al gedoucht worden, maar wrijven over de oogleden is niet aan te raden. Enkele weken lang zullen uw oogleden wat stugger aanvoelen. Vanaf twee weken na de operatie mag u zelf de littekens wat masseren met de vingertoppen, zodat alles vlugger soepel wordt. Uw chirurg zal u aanwijzingen geven op welke manier u dat precies moet doen. Het komt voor dat de ogen de eerste weken niet volledig gesloten kunnen worden. Dit komt door de zwelling.
Oogdruppels en oogzalf zullen worden voorgeschreven indien u last heeft van droge ogen.
Na een vijf-tal dagen kunnen de draadjes en steristrips verwijderd worden.  Vanaf dan kan men met make-up de gevolgen van de operatie verdoezelen. De volgende weken zal de zwelling geleidelijk aan weg trekken.
Na twee weken kunt u uw contactlenzen weer gebruiken. De littekentjes worden best beschermd met een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor.