Waarom een borstvergroting?

Een borstvergroting is één van de meest frequent uitgevoerde plastische esthetische ingrepen. Onderontwikkeling van borstklierweefsel na de puberteit of verlies van borstvolume na zwangerschap of vermagering zijn meestal de redenen waarom vrouwen een borstvergroting wensen. Een borstvergroting is een esthetische ingreep en wordt noch door het ziekenfonds, noch door de ziekteverzekering terugbetaald.

Voor de ingreep (Pre-operatief):

De chirurg zal u tijdens het consult uitvoerig de principes, modaliteiten en mogelijke complicaties van een borstvergroting uitleggen. Een 3D scan zal worden uitgevoerd door Dr Muyldermans. Aan de hand hiervan kunnen de dimensies en mogelijke asymmetrie met u besproken worden. Indien akkoord, worden voor de operatie, evenals erna, medische foto’s gemaakt.

Een pre-operatieve mammografie wordt aangeraden.

Rokers dienen minstens 6 weken voor de ingreep volledig gestopt te zijn met roken owv het duidelijk verhoogd risico op wondgenezingsproblemen.

Daags voor de ingreep kan u zich wassen met een antiseptische zeep, bv Chloorhexidine.

Wanneer moet een borstprothese vervangen worden?

Een prothese blijft niet levenslang ter plaatse en zal op een bepaald moment moeten vervangen worden. Deze periode is sterk variërend en afhankelijk van de biologische lichaamsreactie en littekenvorming in het kapsel rondom de prothese.

Borstvergroting met prothese of eigen vetcellen?

Een borstvergroting kan bekomen worden dmv prothesen of dmv lipofilling. Eveneens kan een prothese augmentatie gecombineerd worden met lipofilling (Composite of Hybrid Breast augmentation) om een heel natuurlijk resultaat te bekomen. De modaliteiten, voor-en nadelen van beide technieken worden uitvoerig besproken.

Hoe kiezen we de gepaste borstprothese?

De prothesen die geplaatst worden zijn cohesive silicone gel prothesen, die rond of druppelvormig kunnen zijn en voor of achter de borstspier geplaatst kunnen worden. De beslissing hieromtrent wordt gemaakt afhankelijk van de lichaamsbouw van de patient, het uitvoerig klinisch onderzoek en de wens van de patient zelf. Aan de hand van metingen, 3D-simulatie en pasprothesen, kunnen de gewenste prothesen en volume gekozen worden. Meest frequent wordt er gekozen voor dynamische cohesieve gelprothesen in een dual plane pocket. Een pre-operatieve mammografie wordt aangeraden.

Heeft een borstvergroting invloed op borstvoedingsmogelijkheden of screening voor borstkanker?

Een borstvergroting heeft geen invloed op borstvoeding en screening van borstkanker, aangezien de prothese ofwel achter de borstklier, ofwel achter de borstspier geplaatst wordt.

De operatie:

De ingreep gebeurt onder korte algemene narcose (door een erkende anesthesist) en in uiterst steriele omstandigheden dmv van de nieuwste technieken. Bij de start van de ingreep wordt een dosis antibiotica toegediend.

Indien u kiest voor een prothese, kan de prothese geplaatst worden via een insnijding in de plooi onderaan de borst, of via een insnijding aan het tepelhof. Voordat u in slaap wordt gebracht, zal de chirurg enkele belangrijke aantekenen maken.

Dr Muyldermans werkt enkel met prothesen van topkwaliteit die aan alle veiligheidscriteria voldoen. De hechtingen zijn volledig onderhuids en zelf oplosbaar.

Eventuele lipofilling gebeurt via zeer kleine afzonderlijke insteekpuntjes.

Na de ingreep (Postoperatief):

Dezelfde dag van de ingreep kan u het ziekenhuis verlaten. Paracetamol volstaat meestal, indien u gedurende de eerste 2 dagen enige pijn zou ondervinden.

Een steunverband wordt aangelegd en blijft ter plaatse tot op de eerste controleraadpleging, binnen de week na de ingreep. Nadien kan u gedurende een zestal weken een steunbeha of sportbeha dragen.

Zware fysieke inspanning dient gedurende de eerste 6 weken vermeden te worden.

Werk kan u na een week hervatten.

Het duurt ongeveer een jaar voordat de littekens tot rust zijn gekomen. In de eerste fase van de littekengenezing, adviseren we lokale druk dmv pleisters en eventueel siliconentherapie.